ADAUGĂ

© 2021 Toate drepturile rezervate. SEOmaxim Romania

Acasă / News / Undă verde pentru Acordul post-Brexit

Create a News listing

Undă verde pentru Acordul post-Brexit

Postat la Dec 29, 2020
Ambasadorii statelor Uniunii Europene au aprobat, luni, aplicarea provizorie a Acordului dintre Bruxelles şi Londra privind relaţiile post-Brexit, de la 1 ianuarie 2021, data de la care Marea Britanie părăsește blocul comunitar. Reamintim că joi, după zece luni de negocieri epuizante, Uniunea Europeană și Regatul Unit au încheiat un acord istoric cu privire la viitoarea lor relație comercială, care le va permite să evite in extremis un "no deal” devastator pentru economiile lor.
Anunțul a fost făcut pe Twitter de purtătorul de cuvânt al președinției rotative germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer: "Undă verde pentru Acordul Brexit. Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie a Acordului Comercial şi de Cooperare UE-Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021". Următorul pas: adoptarea finală prin procedură scrisă, a precizat Sebastian Fischer.

‼️Green light for #BrexitDeal: EU Ambassadors have unanimously approved the provisional application of the EU-UK Trade and Cooperation Agreement as of January 1, 2021.

\uD83D\uDC49 Next step: Final adoption by use of written procedure. Deadline: Tomorrow, 15.00 hours. #TCA #COREPER \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 pic.twitter.com/k76Iei9xm0

— Sebastian Fischer (@SFischer_EU) December 28, 2020 Regatul Unit a reușit să ajungă la un acord istoric pentru viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție.
După patru ani și jumătate de incertitudine și frământări în urma referendumului din 2016, acest acord oferă companiilor "certitudine și capacitatea de a se pregăti” pentru investiții și dă speranță că „politica evoluează către un mediu mai bun”, a asigurat ministrul britanic Michael Gove. "Putem dezvolta o nouă cooperare amicală cu UE, o relație specială", a adăugat el, folosind expresia care caracterizează în mod tradițional relația SUA-Regatul Unit.
Marea Britanie a publicat sâmbătă textul acordului comercial cu Uniunea Europeană. Textul include în cele 1.246 de pagini acordul comercial precum și acorduri pentru energia nucleară, schimbul de informații clasificate, energie nucleară civilă și o serie de declarații comune.
Draftul Acordului de cooperare și comerț UE-Regatul Unit înseamnă că, din 31 decembrie ora 23.00 GMT, când Marea Britanie părăsește piața unică a UE, vor fi zero taxe vamale și zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.
Textul integral al draftului poate fi consultat în engleză aici.