ADAUGĂ

© 2021 Toate drepturile rezervate. SEOmaxim Romania

Acasă / News / Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Sfântul Apostol Timotei. Rugăciunea către Sfântul Timotei rostită azi face minuni pentru cel aflat în necaz

Create a News listing

Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Sfântul Apostol Timotei. Rugăciunea către Sfântul Timotei rostită azi face minuni pentru cel aflat în necaz

Postat la Jan 22, 2021

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Timotei, făcător de minuni. Rugăciunea către Sfântul Timotei rostită azi face minuni pentru cel aflat în necaz.

Sărbători religioase 22 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Apostol Timotei

Alte ArticoleMinistrul Sănătății explică rata de infectare scăzută ...Olivia Steer, nou mesaj-bombă pentru Mircea Cărtărescu: „Îi ...Călin Georgescu, totul despre videoclipul în care intră în ...

Greco-catolice: Sf. ap. Timotei; Sf. m. Anastasie Persanul

Romano-catolice: Sf. Vincențiu, diacon m. *; Fer. Laura, m.

Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin și din mamă de neam evreu, potrivit crestinortodox.ro. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. În Listra erau cinstiți în mod deosebit zeii păgâni Zeus și Hermes, în ale căror temple erau prezenți foarte mulți preoți care le aduceau jertfe.

Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde vindecă un șchiop din pântecele maicii sale. Mama lui Timotei îl găzduiește în casa sa și-l dăruiește pe fiul ei lui Pavel pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei. Timotei l-a însoțit pe acesta în multe călătorii misionare.

După ce Sfântul Evanghelist Ioan este alungat de împăratul Domițian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni pe Timotei episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exist obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că așa aduc jertfă zeilor.

În timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneala în față acestora și Îl mărturisește pe Hristos. Drept urmare, Timote a fost bătut până când și-a dat duhul. Trupul sau a fost îngropat în locul numit Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale au fost duse în Constantinopol și au fost puse în biserica „Sfinții Apostoli”, alături de Apostolii Luca și Andrei.

Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Rugăciunea către Sfântul Timotei rostită azi face minuni pentru cel ce este în necaz

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.

Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Apostole Timotei, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumneze­ieştii Apostoli.

Plin fiind, preaînţelepte şi curat îndestulat de Raza Cea Începătoare de Lumină a Strălucirii Dumnezeieşti, Celei în Trei Sori, izbăveşte, fericite, din întunericul păcatelor, pe cei ce te laudă, preacinstite slujitor al celor sfinte.

Amin.