ADAUGĂ

© 2021 Toate drepturile rezervate. SEOmaxim Romania

Acasă / News / Alegerea unor Pompe Centrifuge de apa pentru irigat

Create a News listing

Alegerea unor Pompe Centrifuge de apa pentru irigat

Postat la May 07, 2018

Mai jos vă punem la dispoziție un scurt ghid pentru alegerea unei pompe centrifuge de apă. Pentru gama de pompe oferită de ProENERG S.A. Pompa de apă este un echipament folosit la transportul apei din puțuri, lacuri, fântâni în scopul alimentării diverșilor consumatori. Din punct de vedere constructiv pompa are trei componente principale: motorul, unitatea de pompare și carcasa. În funcție de poziționare, aceste pot fi de suprafață ("trag" lichidul dintr-un puț/rezervor) sau submersibile (imersate în lichid, pe care il "împing" către consumator). Apa este absorbita prin stuțul sau fantele de aspirație și "împinsă" cu ajutorul grupului de pompare către consumator.

Cum alegem o pompă de suprafață? Trebuie să avem în vedere traseul de alimentare până la consumatori (atât pe orizontală cât și pe verticală). În principiu pentru a pompa apa la 10 metri pe verticală (10 metri înălțime coloană apă) avem nevoie teoretic de 1 bar presiune. Pentru pomparea în linie dreaptă pe orizontala, pentru fiecare 100 metri de pompare este necesara o presiune de minim 1 bar. Atunci cand se alege o pompă recomandăm să consultați graficul de funcționare al pompei, pentru a calcula debitul necesar la distanța dorită.

Cum alegem o pompa submersibila? Se iau in calcul, în principal, înălțimea de pompare (la câți metri dorim să "ridice" pompa coloana de apă) precum și debitul de apă necesar la înălțimea respectivă. Atenție: se va alege, de pe curba de funcționare a pompei, debitul funcție de înălțimea de pompare.

Pompele de căldură apă-apă sunt cele mai eficiente sisteme de de căldură, sursa de energie fiind apa din pânza freatică. Pompele de căldură apă-apă ECOINSTAL au un COP de 6,3 la o temperatură în apă de 10ºC. Adică dintr-un KW de energie electrică se obțin 6,3KW energie termică. Există mai multe modalități de extragere a apei din pânza freatică. Se extrage din puțuri forate și tubate, fie din fântâni. În funcție de ce debit este nevoie și de la ce adâncime se extrage apa, aceasta este racită (îi este extrasă energie) se refulează într-un puț de absorbție .

La COP-ul pompelor de căldură apă-apă nu se ia în calcul costul de pompare al apei din pânza freatică. Costul de pompare joacă un rol important, iar marimea lui este proporțională cu cantitatea de apă necesară și adâncimea de pompare. În funcție de aceste caracteristici se alege o pompă submersibilă sau de suprafață care să îndeplinească premisele mai sus menționate. Incluzând acest cost de pompare în totalul consumului de energie, se poate totuși obține un COP de 5,6-5,8. Este oricum net superior tuturor sistemelor de de căldură alternative.

Pentru a putea însa folosi o pompă de căldură de acest tip fără probleme de fiabilitate în timp este nevoie de realizarea puțurilor conform normelor în vigoare. Testarea puțului la debitul de apă, verificarea sensului de curgere a apei din pânza freatică, precum și calitatea chimică a acesteia sunt necesare. Dacă toate aceste lucruri dau un verdict favorabil utilizării unui astfel de sistem, atunci este cel mai eficient mod de a utiliza căldura apei, practic căldura geotermică.